Kjønnsvorter
Hvorfor velge laserbehandling?
Laser er velegnet for behandling av kondylomer, og brukes hvis annen behandling ikke har hatt effekt. Behandlingen anvendes spesielt om det er store kondylomer, og det er vanskelig å komme til med annen behandling.
Hvordan kan jeg forberede meg?
En time før behandling smører du selv et tykt lag bedøvende krem (EMLA) på kondylomene. Kremen kan dekkes med et spesielt plaster (f.eks. Tegaderm) eller en husholdningsfilm, eller man kan kjøpe ferdige Emla-plaster. Kremen kan du kjøpe reseptfritt på apotek.
Hvordan foregår behandlingen?
Under behandlingen avgir laserstrålen energi meget presist på hud eller slimhinner. Vortene fjernes således mekanisk og det etterlates en sårflate. Blodkarene vil lukkes i det behandlede område, og derfor blir det kun ubetydelig blødning etter inngrepet.
Behandlingen utføres av en erfaren gynekolog.
Gjør det vondt?
Det gis lokalbedøvelse før behandlingen da laserbehandlingen ellers kan være smertefull.
Smerter etter inngrepet kan lindres ved å påføre en lokalbedøvende gelé, f.eks Xylocain. Samtidig kan man evt. innta smertestillende tabletter som Paracetamol, som kan kjøpes uten resept på apotek (se pakningsvedlegg for dosering).
Hvor lenge varer behandlingen?
Konsultasjonen kan vare 20-30 minutter, av og til lenger, avhengig av antall og utbredelse av kondylomene.
Hva skjer etterpå?
Etter behandlingen kommer det til å være overfladiske sår som vanligvis heler i løpet av to til tre uker. Det behandlede området bør vaskes daglig med vann og evt. såpe. Området tørkes forsiktig, og deretter kan en smøre på sårkrem (f.eks Brulidine krem) for å forebygge infeksjon.
Hvis det behandlede område er omkring endetarmen, bør det vaskes eller skylles etter toalettbesøk. Ved utbredte anale kondylomer kan det noen ganger være aktuelt med sittebad i en stor plastbalje, evt. blandet med medisinsk grønnsåpe på kvelden. Det er ikke gunstig med sex så lenge det er åpne sår og/eller smerter.
Bivirkninger og komplikasjoner
I sjeldne tilfeller kan det oppstå infeksjon i sårene som krever behandling med antibiotika. Infeksjon sees ved rødme, smerter, varme, hevelse, sekresjon fra sårene og evt. feber. Ved slike symptomer bør lege oppsøkes raskt.
Forholdsregler
Det anbefales at du ikke har viktige avtaler rett etter behandlingen. Fysiske anstrengelser og svømming bør unngås den første tiden etter behandlingen.
Hvis kondylomene har sittet i eller ved endetarmsåpningen kan det bli besvær i forbindelse med avføring. For å minske disse plagene bør man de første dagene etter behandlingen drikke rikelig med vann. Man kan evt. også bruke et mildt avføringsmiddel, som kan kjøpes reseptfritt ved apotek.
Dersom det behandlede området er rett ved urinrørsåpningen er det også viktig at du drikker rikelig de første dagene etter behandlingen.
Selv om alle kondylomer er fjernet kan det fortsatt være en smitterisiko, og kondom bør derfor brukes. Viruset som gir kondylomer kan skjule seg i «normale» hudceller og forsvinner ikke ved laserbehandlingen.
Oppfølging
Om legen mener det er behov for oppfølgingstime avtales det i forbindelse med behandlingen.
Dersom vortene ikke forsvinner eller om de kommer tilbake kan ny time bestilles.